22.4.10

It Doesn't Ask Why and It Puts the Lotion In the Basket

Mutta minäpä en ole "it" ja minä kysyn. Voiteista voitte kysyä omalla ajallanne, senkin perverssit hiipparit.

Tällä kertaa kysyn, että miksi: puhelimissa on kaikenlaista additionaalista törskää sen vanhan törskän lisäksi. Tarkoitan nyt kameroita, äänittimiä, musiikkivempeleitä, pelejä, GPRS paikantimia, hiusföönejä, internettejä, mikroaaltouuneja, U.F.O vastaanottimia, peräluotaimia sekä minimaalisia kiinalaisia tilpehööritehtaita.

Eikö se oikeasti riitä, että sillä voi soittaa ja tekstata? Pitääkö sillä voida rakentaa talo, kyntää pelto ja istuttaa perunoita ja juoksuttaa koirat?
Ei minun mielestäni.
Eräs pelituttavani tänään sanoi, että hänellä on sellainen ja sellainen puhelin ja että siinä on ominaisuuksia mitkä ovat välttämättömiä hänen koulussaan ja työssään. Kysyin, mitä hän tekee työkseen. Metsäalalla.
En nyt tietenkään sano, etteikö jokin GPRS juttu olisi huisin kiva ja helpottava jossain sellaisessa, en ole perehtynyt, mutta minun oli pakko kyseenalaistaa sen välttämättömyys. Lähettejä ja metsäalan ihmisiä esimerkiksi on ollut tuhansia vuosia! Eli se ei ole välttämätön.

Nykyajan välttämättömyys on muuttunut enemmänkin mukavuudenhaluiseksi uusavuttomuudeksi kuin oikeaksi, polttavaksi välttämättömyydeksi.
On välttämätöntä saada sitä sun tätä, olla niitä sun näitä asioita, ruokaa, kaappi täynnä erilaisia eineksiä, leivän päälle pitää olla voita, juustoa, makkaraa, kasviksia jne. Päivällinen pitää sisältää lihaa, saunakalja on PAKKO olla. Karu totuus kuitenkin on se, ettei mikään noista ole välttämätöntä. Ja suurimmalla osalla ihmisiä tässä meidän maailmassa edes perusasiat eivät ole välttämättömiä pelkästään sillä syyllä, että niitä ei ole.
Voisi tehdä joskus hyvää oikeudelliselle välttämättömyyskitinälle, tajuta se, että ihmisiä kuolee nälkään joka päivä. PALJON. Ihmisiä kuolee siihen, etteivät he saa lääkkeitä, joka päivä. PALJON. Ja me itkemme, kun mikroaaltouuni menee rikki ja kiukuttelemme jos emme saa kaljaa saunan kanssa tai makkara loppuu leivän päältä ja koko päivä on pilalla.

Karmeaa on sekin, että niin helpolla me tuudittaudumme siihen ajatukseen, että jos kännykässä ei ole nettiä sun muuta sitä ylimääräistä törskettä, niin meiltä puuttuu jotakin. Ihan totta, niin puuttuukin. Silloin puuttuu kiire, addiktio, rauhattomuus, vähimpänä epäkäytännöllisyys. Mitä käytännöllistä on maksaa vaikkapa 30 euroa puhelimesta kuukaudessa jollakin laskutussopimuksella, kun ihmevempain on maksanut yli 300 euroa (menee vuodessa totaalisen rikki) kun voit ostaa viiden kympin puhelimen ja maksaa alle 20 euron puhelinlaskua. Vaihtokaupassa saat hyvän mielen ja rauhan niinä harvoina rauhallisina hetkinä tässä kiireen yliajamassa elämässä, stressisian helvetissä.

Jos todella kaipaat rauhaa ja luontoa. Laita vaikka kännykkä kiinni.

3 Comments:

Blogger Ugus said...

Länsimainen nykyihminen tarvitsee niin kamalasti asioita, joiden olemassaolosta se ei vielä viisi vuotta sitten tiennyt mitään. Hullua sopulilaumaa, kaikki iPhonejen perässä juoksijat.

8:24 ip.  
Blogger Terhonen said...

alkoi yhtäkkiä hävettämään, että niin monta kertaa oon kiukutellu Petrille,ku son tuonu "väärää" leipää.. tai ku ei oo kinkkua leivälle :P
Tai jos on sähkökatkos, niin koko päivä on joskus pilalla. Mikä meihin ihmisiin on menny ö_Ö

12:52 ip.  
Blogger Carmabal said...

No, se on joskus hyvä muistaa, ettei meidän maailmassa välttämättömyydet ole todella sitä, mitä me ollaan totuttu. Ja joskus kyllä mietin, että mitäs sitten, ku me joudutaankin ilman kaikkia näitä välttämättömyyksiä?

5:37 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home