22.7.05

Looking For A Perfection That Isn´t There

Jälleen karmea teeveen katseluni on aiheuttanut aivoissani pienehkön räjähdyksen. Katselin nimittäin tuota legendaarista ohjelmaa nimeltä Dr. Phil. Kaikkihan me tiedämme kuinka viisas ja elämänkokemusta hankkinut psykologian ammattilainen Phil neuvoo epätoivoisesti tyhmiä amerikkalaisia dramatiikkaa täydellään olevassa showssaan.

Tällä kertaa neuvonnan kohteina olivat ihmiset, nimenomaisesti pariskunnat, jotka tahtoivat joko hankkia lisää lapsia, tai hankkia lapsia yleensäkin. He halusivat osa tietää, ovatko he valmiita siihen. Minusta jo ensinnäkin kuulostaa typerältä, että aikuisen ihmisen pitää saada kysyä teeveessä joltakulta, onko valmis saamaan lapsia. Eiköhän se ole jokaisen aikuisen itse se vastuu kannettava.

No, Dr. Philillä oli tietenkin raudanpainavaa sanaa tähänkin jokseenkin turhaan aiheeseen lisättävänään. Hän valisti meitä kaikkia, mitkä kaikki kriteerit pitäisi täyttyä, jos aikoo lapsia hankkia. En muista niitä kaikkia, mutta yritän luetella ne kaikki, jotka muistan.
1. Pitää olla taloudellisesti vakaa.
2. Pitää olla vakaa parisuhde.
3. Pitää olla vakaa henkisesti.
4. Pitää olla vakaa psyykkisesti (mikä lie jokseenkin sama asia 3 kanssa, mielestäni)

Oli vielä jotain muitakin kohtia.

Minua suunnattomasti ihmetytti nämä kriteerit. Olkoonkin, että on hyvä tutkiskella, onko valmis vanhemmuuteen, mutta pääasia siinä asiassa on se, onko valmis tekemään uhrauksia elämässään. Onko valmis asettamaan pääasialliselle etuasemalle lapsi itsesi sijaan?
Mutta mikäänhän ei ole varmaa elämässä! Ainut varmuus on epävarmuus.
Vaikka olisit taloudellisesti vakaa, voidaksesi tarjota lapsellesi kaiken mitä hän ehkä haluaa (mikä ei mielestäni ole mikään elämän kannalta järkevä kriteeri), voi huominen tuoda aivan päinvastaisen tilanteen eteen. Rikkaasta voi tulla köyhä yhdessä yössä ja päinvastoin. Lapsen aiheuttamat mullistukset elämässä voivat saada kaikista tasapainoisimmankin pois tasapainostaan jne jne.
Miksi siis vaatia vanhemmilta täydellisyyttä, jota ei kertakaikkisesti ole olemassa!!?
Mitä ajattelivat ne kaikki ihmiset, jotka katselivat tuota ohjelmaa ja tajusivat, etteivät yksinkertaisesti täytä noita vaatimuksia. Tunsivatko he itsensä huonoiksi ihmisiksi, vastuuttomiksi vanhemmiksi ja kurjiksi? Varmasti. Niin varmalta vaikutti Dr. Phil niistä kriteereistään.

Kukaan, yksinkertaisesti kukaan ei ole koskaan valmis vanhemmaksi. Sitä ei voi opiskella ennenkuin on saanut oman lapsensa. Sillä siihen hommaan oppii vain sitä kautta.
Eikä silloinkaan kukaan vanhempi ole täydellinen. Ja miksi pitäisi olla?
Elämä ei ole mikään voittoputkien ihana kukkaketopiknik päivästä toiseen. Jos olisi, ei meitä olisi.

2 Comments:

Blogger Jani said...

Minä en tuota Dr. Philin show'ta ilkeä katsoa, mutta kun se oli MTV:n Osbourneja jututtamassa niin sitä minä vähän katselin. Se oli jotenkin niin absurdia, ettei voinut olla katsomattakaan!

3:57 ip.  
Blogger Carmabal said...

No se on aivan yhtä absurdia touhua, vaikka se ns. "tavallisia" ihmisiä haastattelee. Ja nuo osbournethan on aika pitkälle aivan näyteltyä hyttyä, vaikkaki aika hauskaa. Paskan estetiikalla sillä pääsee pitkälle elämässä.

5:58 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home