30.9.05

Universaalit immokuutsat (eli bald spots we all hide)

On omituista mitä kaikkea ihmiset piilottelevat, jos vain voivat. Ja miten vastakohtaisia nuo piilottelun aihetta antavat asiat ovat. Tietenkään hyvin harvat asiat oikeasti vaativat piilottelua, sillä mitä rehellisempi voi olla omista piirteistään, sitä nopeammin hyväksyy itsensä sellaisena kuin on ja elämä helpottuu huomattavasti.
Toiset ihmiset piilottelevat maanisesti vaikkapa ilkeitä puoliaan, mutta ka! kapsahtavatkin sudenkuoppaan kun sitten jonkun selän takana paljastavatkin piikikkyytensä – sillä kukaan ei voi kontrolloida niin hyvin persoonallisuuttaan, että voisi jonkin vahvan puolen piilottaa kokonaan. Toiset piilottelevat sitä, etteivät ole lainkaan luotettavia. Ja antavat ymmärtää, että olisivat. KA! Lisää ongelmia, yleensä isoja ja noloja.
Toiset piilottelevat piirteitä, jotka ovat hyveitä. Joku ehkä viisauksissaan sen takia, että joutuisi vaikkapa kokoajan neuvomaan muita tai auttamaan muita, joka ehkä veisi häneltä pois jotain. Paitsi samalla sellainen henkilö kieltäisi itsestään vahvasti kyvyttömyyden sanoa ei silloin kuin ei omat voimavarat johonkin riitä. Ihminen pyrkii usein hyväksikäyttämään toisten hyveitä, ainakin sellaiset, joilla se piirre on.
Itsestäni voin huomata sen, että tahtoisin aina piilotella herkkyyteni, heikkouteni selvitä joskus yksin joistakin asioista, joskus jopa pehmeyteni tietyissä asioissa, joskus epäluotettavuuteni ja eritoten sen, etten olekaan niin hyvin asioitten tasalla kuin annan ymmärtää.
Sanoin hyvälle ystävälleni Hullu-Hemulille juuri taannoin puhelimessa että olenhan vain ihminen.. joskus jopa demoninen. Sehän kuvaa erinomaisesti minua, vaikka joskus olenkin aivan pehmo. Vaikka haluaisin olla piinkova. Ja joskus olenkin. Jos ja jos ja jos ja jos to loputon jatkumo. Hölmöä jossitella.
Joten niinollen listaan omat puoleni tähän nähdäkseni ne selkeästi.

Hyvät: Huonot:
Neuvokas Ymmällään
Ahkera Laiska
Viisas Typerä
Periksiantamaton Periksiantamaton
Sosiaalisesti kyvykäs Tunnevammainen
Realistinen Epärealistinen

No voi piru – on todella vaikeaa yrittää keksiä hyviä puolia itselleen, kohta jossa jonkinsorttinen tunnevammaisuus iskee kuvioon ja kovaa. Huonot puolet on aina helppo listata. Nöyrä ja ujo suomalaishenki taasen ei uskalla antaa mielikuvituksen lentää hyvissä puolissa.
No. Eiköhän jokainen minut tunteva tiedä että olen sekava ja vastakohtainen niin hyvässä kuin pahassa. Siinä immokuutsaa kerrassaan.

2 Comments:

Blogger Jani said...

Haistan meemin.

8:36 ip.  
Blogger Carmabal said...

Wau, voiko senki haistaa. Itse haistan kirjaston ja pestyn tukan. Wau. Olen saanut pestyä tukan. `ts abuut time.

4:12 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home